English

1MB Chipminne i A500

I en ren A500 finner man endast 512k RAM, detta kan vara lite om man vill arbeta med grafik eller musik. Ett extraminne på 512k gör dock inte saken mycket bättre eftersom det kommer att betraktas som fastminne som inte kan användas till grafik med mera. Detta löser man lyckligtvis enkelt med en liten lödning.

Notera att denna modifikation endast fungerar på Amiga 500 med FatAgnus 8372. Det behövs inga komponenter för en permanent lösning, jag rekommenderar dock en switch för att ge en möjlighet att återgå till originalläge. Det går inte att växla mellan de två lägena medan datorn är påslagen!

Komponenter

    Vippströmställare, 2 poler, till-till
  

Byggbeskrivning - Permanent lösning

Amiga 500-moderkort

Leta upp de två markeringarna JP2 och JP7A som är markerade i bilden. Använd en vass kniv för att kapa den lilla ledningen mellan de två nedersta lödpunkterna, pil a och b. Löd sedan ihop de två översta lödpunkterna vid pil c. Färdig!

Byggbeskrivning - Med switch

Kapa de två ledningarna a och b enligt ovan. Löd in fem sladdar från de berörda lödpunkterna till strömställaren enligt figuren nedan.

Switchkoppling

Det går att löda fast trådarna direkt på lödpunkterna, på en del moderkort är det till och med hål borrade genom moderkortet att sätta sladdarna i. Om det inte är hål i lödpunkterna och det verkar svårt att få fast trådarna direkt på den lilla ytan så finns det andra lödpunkter som är borrade och har direkt förbindelse med JP2 och JP7A. Följ ledningarna på kortet så hittar du dem. Borra INTE!!

/----------------------------------/

Tillbaka till indexet