English

Att installera en pausknapp

Detta är en enkel operation som endast kräver två sladdbitar och en strömställare. 68k-processorn tillhandahåller en signal, HLT, som används för att pausa processorn och därmed, i Amigans fall, hela datorn. Signalen är aktiv låg vilket innebär att om den kopplas till jord (GND) så stannar datorn. Kopplar vi en strömställare mellan HLT och GND så har vi en pausknapp.

Komponenter

    Vippströmställare, 1 pol, till-till
  

Byggbeskrivning

Figur 1

Amiga 500 I cartridgeporten finner man paus (HLT) på pinne 55.

Amiga 1200 I CPU-kortplatsen hittar man HLT på pinne 86. Det kan vara lite bökigt att löda vid porten, men det finns borrade lödpunkter vid dessa pinnar. Räkna noggrant!

/----------------------------------/

Observera!

Pausa aldrig datorn då diskettstation eller hårddisk arbetar! Detta kan förstöra innehållet på diskarna.

Om datorn startas då den är pausad kommer skärmen att förbli svart. Detta är inte farligt.

Turbokort och nyare processorer

Detta bygge fungerar på Amigor med 68000, 68010, 68020 och 68030. Om processorn sitter på moderkortet eller på ett turbokort har ingen betydelse. Om du har en senare modell (040/060) så saknar dessa processorer HLT-signalen och kan därför inte pausas på detta sätt. Inte heller PPC-processorer kan pausas med dessa enkla medel.

Har man en ren A1200 så sitter det en 020 i den och denna pausfunktion fungerar utmärkt. Sätter man senare in ett turbokort med till exempel en 040 så tar 040:n över allt arbete och pausknappen kommer inte att fungera längre. Exakt vad som händer om man sätter in ett turbokort med endast PPC-processor vet jag inte. Kombinationen 020 + PPC är kanske inte så vanlig, men att pausa 020:n medan PPC:n används låter inte som en bra idé. Det skulle kunna fungera om PPC:n ställer sig att vänta på någon sync-signal från 020:n, men det kan lika väl gå rakt åt skogen. Hårdvaran bör inte ta skada, det som kan hända är att minnet blir korrupt och vår guru-vän dyker upp. Om du har möjlighet och mod att prova så tala gärna om för mig vad som hände.

/----------------------------------/

Tillbaka till indexet