Svenska

Blueprints and other hardware information

Most of these hardware projects are meant for the Amiga computer. Some of these schematics are my own design, some are modifications of schematics found on the Aminet, and some are simply copied and reworked to fit the layout of this page. I only publish schematics that I have built myself and know that they works. Do you want help to build or do you have other questions regarding Amiga hardware? Contact Fantasi.

 - Numbers & Symbols -
1MB Chipminne i A500 I en ren A500 finner man endast 512k RAM, detta kan vara lite om man vill arbeta med grafik eller musik. Ett extraminne på 512k gör dock inte saken mycket bättre eftersom det kommer att betraktas som fastminne som inte kan användas till grafik med mera. Detta löser man lyckligtvis enkelt med en liten lödning.
Read more...
 - A -
Aktiv låg Aktiv låg innebär att man aktiverar signalen genom att koppla den till jord.
Automatisk Mus- och Joystick-omkopplare En omkopplare för att växla mellan två styrenheter, typ mus, joystick eller joypad. Typiskt användningsområde är på datorer där portarna är svåråtkommliga (Amiga inbyggd i tornlåda). Man har då både en mus och en joystick inkopplad i samma port och kan lätt växla mellan de två utan att behöva rycka i sladdarna. Omkopplaren aktiverar en enhet då man trycker på fire / vänster musknapp. Valbara lysdioder indikerar vilken enhet som är aktiv.
Read more...
 - C -
Chipminne i A500See 1MB Chipminne i A500
 - D -
Diskettenhetsport (extern) Pinkonfiguration för Amigans externa diskettenhetsport.
Read more...
Diskettenhetsport (intern) Pinkonfiguration för Amigans interna diskettenhetsport.
Read more...
 - E -
Expansionsport A1200 Pinkonfiguration för expansionsporten i Amiga 1200.
Read more...
 - F -
Fyraspelaradapter Detta interface ger dig två extra joystickportar och gör därmed att fyra joystickar kan kopplas in samtidigt i Amigan. Det finns många spel som stödjer detta. Adaptern sätts i parallellporten.
Read more...
 - H -
Historien om en Amiga Min Amiga 1200 har varit med mig i många år. Med tiden har den samlat på sig en del expansioner. I detta dokument försöker jag reda ut vad allt är och hur det blev som det blev.
Read more...
Hårddisk - omstart En del IDE-hårddiskar är inte snabba nog vid en reset. Problemet visar sig i att datorn inte tycks kunna hitta hårddisken efter en omstart.
Read more...
Hårdvarulås Om man har sin Amiga stående på ett ställe där andra kan komma åt den kan det vara bra att kunna låsa sin dator för att skydda den från intrång. Flera lösenordsprogram existerar, men så länge datorn kan startas om med en egen startdiskett så finns det inget program som kan ge ett 100%:igt skydd.
Read more...
 - I -
IDE-adapter Adaptern sätts på den interna 2,5" IDE-kontakten i Amiga 1200 och 4000 för att ge tillgång till fyra IDE-enheter. För att adaptern ska fungera krävs programmet IDEFix.
Read more...
IDE-port Pinkonfiguration för den interna 2,5" IDE-kontrollern i Amiga 1200 och 4000.
Read more...
IDE-resetSee Hårddisk - omstart
 - K -
Koppla in CD-ljudet Då jag köpte min första CD-spelare till Amigan blev jag snabbt lite besviken då jag inte lyckades få något ljud när jag spelade vanliga musikskivor i den. Ljudet gick naturligtvis att få ut ur den hörlurskontakt som satt på CD-spelaren, men jag ville ju ha ljudet i samma utgång som datorljudet. Jag kom så småningom fram till att det kanske inte var så lätt att lösa detta med mjukvara, så jag tog fram lödkolven.
Read more...
 - M -
MC68020/EC020 Motorola har genom åren tillverkat en serie mikroprocessorer som fått namnet 68k-serien. Dessa processorer finner man bland annat i de olika Amiga-modellerna, gamla Macintosch och även i multimedia-moduler av bland annat Nokia.
Read more...
Mono-stereo-omkopplare Sena kvällar kan hörlurar vara att föredra då man lyssnar på musik. Men att ha trummorna i det ena örat och melodin i det andra kan driva vem som helst till vansinne. Då är det bra att kunna ställa om datorn till mono och på så sätt få samma ljud ur bägge lurarna.
Read more...
Mus- och joystickport Pinkonfiguration för Amigans mus- och joystickport.
Read more...
 - N -
Nivå 7-avbrott 680x0 har sju avbrottssignaler. Avbrottssignal nummer sju har högst prioritet och avbryter all annan exekvering i processorn. Flera program har stöd för detta och kan fås att vakna till liv vid denna signal. Bland annat programmeringsmiljöer som AsmOne utnyttjar signalen för att avbryta körande program, och monitorer i stil med Action Replay 3 och HRTmon använder den för att frysa körande program (läs spel ;-) ). Signalen kan endast alstras av hårdvara så för att utnyttja dessa funktioner krävs lite lödning.
Read more...
 - P -
Parallellport Pinkonfiguration för Amigans parallellport.
Read more...
Pausknapp Detta är en enkel operation som endast kräver två sladdbitar och en strömställare. 68k-processorn tillhandahåller en signal, HLT, som används för att pausa processorn och därmed, i Amigans fall, hela datorn. Signalen är aktiv låg vilket innebär att om den kopplas till jord (GND) så stannar datorn. Kopplar vi en strömställare mellan HLT och GND så har vi en pausknapp.
Read more...
PCMCIA Pinkonfiguration för Amigans PCMCIA-port.
Read more...
Program counterSee Programräknare
Programräknare Programräknaren (program counter - PC) är ett register i processorn. Det håller ording på var i den körande koden man befinner sig. Registret innehåller adressen till den instruktion som exekveras för tillfället.
 - R -
Resetknapp Resetknapp i en Amiga? Ja, jag vet, det låter onödigt. Men de flesta äldre towerlådor är anpassade för en annan maskin som verkligen behöver en lättåtkomlig resetknapp. Och när den ändå finns där är det väl lika bra att koppla in den.
Read more...
Resetsäker hårddiskSee Hårddisk - omstart
 - S -
Serieport Pinkonfiguration för Amigans serieport.
Read more...
Strömkontakt Pinkonfiguration för de strömkontakter man hittar inne i en dator. Det vill säga de som ger ström till diskettastationer, hårddiskar, CD-spelare och annat.
Read more...
 - V -
Videoport Pinkonfiguration för Amigans videoport.
Read more...
Volymknappar Volymknappar fungerar på samma sätt oavsett var de sitter. Detta exempel visar hur man kan sätta in ett par för att kunna reglera volymen på höger och vänster ljudkanal var för sig i Amigan. Andra användningsområden skulle kunna vara att kombinera dessa med ljud från CD-spelare för att reglera CD-ljud och Amiga-ljud var för sig.
Read more...