Svenska

Lyrics

These are a bunch of lyrics that I have composed. Mainly computer related, almost all in Swedish. I take no responsibility for what Google translate might think that they mean.

 - Numbers & Symbols -
1515 1515 är en av de stora datasalarna på Pollacksbacken där Uppsalas datastudenter (i alla fall på min tid) brukade tillbringa större delen av sin tid. Texten skrevs en dag när undertecknad inte kom på den briljanta idén att eftersända posten till datasalen.
 - A -
AlkisvisanSee The prayer
Alla snubbar Många viktiga beslut har fattats i en bastu. Att skriva denna text var inte ett av dem. Texten skrevs ändock i en bastu under otympliga spelen i Umeå och framfördes på sittningen senare samma kväll.
 - B -
Big big boy Texten har mig veterligen aldrig framförts. Det finns troligen en anledning till det.
Bondens snapsvisa Denna text kom till som en reaktion på det inte helt sevärda programmet "Bonde söker fru".
Bortglömda dator Texten skrevs till och framfördes under en sittning på datavetarkonferensen i Uppsala 2002. En kväll då många var oroliga att Uppsala-Eländet skulle sjunga en helt annan sång.
Brännvinsflaskan Reimersholms Ibland behövs det en snapps till. Till exempel på middagar där det bara serveras en snapps. Denna visa tillkom på en sådan middag.
Bugfix kommer Ingen kommentar. Eller, jo, en.
Buggjakt Denna bittra text skrevs ursprungligen till Erik 'Happi' Johansson och framfördes av undertecknad och två kollegor på hans disputationsmiddag. Texten har sedan avpersonifierats för att emulera ett mer generellt användbart spex.
Read more...
 - C -
Cola Sången skrevs och framfördes under datavetarnas nollegasque 2007. Det var första (och så här långt, sista) gången som undertecknad försökte sig på att "rappa". Sista raderna är ett budskap till personalen på Upplands nation (där gasquen hölls) och alla andra ställen där man frågar: "Har ni Coca Cola?" och de svarar ja och kommer med Pepsi.
 - D -
Databasen Skriven till Oracles julfest 2012.
Den kaxiga tråden Efter att ha jobbat med minneshantering lite för länge verkade den här texten fullständigt naturlig. Kommentaren efter att den sjungts på julfesten 2009 var dock: "Det var inte så det gick till." Och, nej, jag får väl erkänna att det var det förmodligen inte.
Den Tentan "Calculus" av Robert A. Adams var den tegelsten som man skulle plöja igenom på den första mattekursen (Analys) undertecknad läste i Uppsala. Låten beskriver hur det gick med den kursen, och även om det nu råkar vara sant så tycker jag så här i efterhand att slutet på låten är ganska fånigt egentligen.
Det apfulla folket "Det apfulla folket" fann sin inspiration under Otympliga spelen i Umeå 2002. C är datastudenternas bokstav bland teknologerna i Umeå.
Det ska va hembränt Detta spex skrevs och framfördes under Otympliga spelen i Umeå.
 - E -
Ekorrn satt i baren Ibland fastnar det en tanke i huvudet som man inte kan bli av med om man inte skriver ner den. Den här snapsvisan är en sådan tanke.
En förvirrad själ Otympliga spelen i Umeå - en blandning av overall, snö och konstiga lekar.
 - F -
Flag deprecated blues Been there, done that...
Flygplan Den fjortonde april 2010 fick en vulkan på Island för sig att det var en bra idé att få ett utbrott. Askan från vulkanen spred sig in över Europa och orsakade stora problem för flygtrafiken i över en vecka. Denna text är en reaktion på detta.
Fyllegubben Denna text skrevs troligen till en nollegasque. Oklart vilken.
 - G -
GDB Att debugga är ju alltid kul.
 - H -
Helan röd Oracle hittade på nya ledord under 2009, "Infinite red potential". Detta tog jag fasta på och stoppade in följande text i sånghäftet till julmiddagen. Jag inbillar mig att den kan funka även i andra sammanhang. Om man har en lingonsnaps till exempel.
 - I -
IT-revolutionens kampsång Denna text skrevs inför datavetarnas nollning något godtyckligt år. Tanken var att en grupp datavetare skulle förklä sig till IT-studenter och följa med dem in på en föreläsning. En bit in i föreläsningen skulle man ställa sig upp och börja sjunga sången. Inte helt oväntat beslöt man sig för att inte genomföra detta "spex". En hängiven datavetare beslöt sig dock till mångas förvåning och beundran för att genomföra spexet på egen hand.
 - J -
Ja, se det bygger Ibland har man tur med koden.
Jag såg chefen Alla vet att det har hänt men ingen pratar om det.
 - K -
Kampen om ölen Det finns inga bevis för att denna text någonsin framförts. Och det är nog lika bra det. Tanken med texten var att den skulle sjungas vid capstillfällen men den är lite för lång för att man ska orka med det.
Killen i overallen Kommentar överflödig.
Kom och ta mig... Denna kombination av Nile City och Brandsta City Släckers diktades ihop på Skarinska inför sittningen under Otympliga spelen i Umeå 2001. Framförandet innebar naturligtvis även att vi fick öva in City Släckers mycket avancerade koreografi från melodifestivalen.
 - M -
Madde och Jens Radioradarparet Madde och Jens hördes sjunga denna sång i City 106,5 strax innan jul 2007. Någon galen lyssnare hade skickat in texten. Jens sjöng första halvan och Madde den andra. De hade inte sett den andres halva i förväg. För att förstå vilka de olika personerna i texten är bör man nog ha lyssnat en del på City 106,5. Tyvärr lades stationen ner 2008.
Read more...
Mitt lilla jobb JPRT är det testsystem som alla ändringar i OpenJDK måste ta sig igenom innan de får checkas in i något av de repositories som finns på openjdk.java.net. Det är många olika plattformar som ska testas och ibland är vissa kompilatorer petigare än andra...
 - N -
Ner i min källare Det är oklart när denna text kom till, men troligen skrevs den av undertecknad då undertecknad egentligen borde skrivit något annat.
Nykterist Jag vet att det var på vägen hem... I en buss. Kanske från Umeå.
 - O -
OS:en kommer... Otympliga spelen i Umeå var en av de viktigaste festerna för Uppsala-Eländet. Eftersom själva tävlingarna krävde viss fysisk aktivitet var vi dock tvugna att sätta upp egna regler för att kunna vinna. "OS:en kommer" skrevs som ett av fyra spex under finsittningen sista kvällen i Umeå och förklarar varför vi anser att vi vann just det året (2000).
Read more...
 - R -
Röd overall Det är oklart om denna text skrevs till någon speciell fest eller om den bara uppstod ändå. En ganska trolig motivation till sången är Uppsalateknolgernas fest "Novemberkåsan".
Rövarna från Uppsala stad Denna sång blev Uppsala-Eländets signaturmelodi och har hörts på alla tänkbara platser vid alla tänkbara tidpunkter. Några av verserna sjungs endast vid speciella tillfällen.
Read more...
 - S -
Santa Claus Detta spex skrevs inför datavetarnas julfest 2001 men framfördes aldrig. Det kanske var lika bra det...
Skåne Detta spex framfördes under Otympliga spelen i Umeå 2001. På något sätt lyckades ett helrör Skåne ta sig upp på scenen och... Ja, vi kan väl säga att det var ingen som gick av scenen törstig i alla fall.
Staffansvisan När man gör sånghäften till julmiddagar så behövs det juliga snapsvisor. Därför skrevs den här. 2010.
Sten-Börjes sång Ingen har vågat framföra denna text offentligt, men flera har bett att få höra den. Jag vet inte varför denna text uppfattas som så kontroversiell. OK, det är inget för barnen, men det finns ju många låtar som är värre än den här.
Syntaxhack Syntaxhack framfördes av duon "the Jespers" på en båt på väg till (eller från) Skokloster i samband med ASTEC:s avslutningsmiddag i maj 2006. Texten återanvändes senare på datavetarnas nollegasque några månader senare.
Sången om IngoSee Killen i overallen
Sången till Skötet Under en sittning i Umeå 2000 fick undertecknad för sig att skriva fyra spex som alla skulle framföras under sittningen. Fyra spex blev det och ett av dem var "Sången till Skötet". Skötet är Umeå datastudenters festlokal. Spexet blev kort och inte så bra, men när man som utböling sjunger om hemmapublikens favoritlokal så går det hem ändå.
 - T -
The prayer Det enda tillfälle då jag är ganska säker på att denna text framförts är under en herrmiddag med temat "silver".
Tio tusen rader källkod Detta minimalistiska spex framfördes av Uppsala-Eländet på datavetarkonferensen i Uppsala 2002.
Tjejerna på DVP Texten skrevs till Manualen (Svenska datavetares sångbok) men vi kom fram till att melodin "Flickorna på TV2" är för svår att sjunga till utan playback så den har aldrig framförts eller varit med i något annat sammanhang.
Tre pepparkaksnubbar Då jag satte ihop sånghäftet till Oracles julbord 2009 lyckades jag inte hitta så många bra juliga dryckesvisor. Så då skrev jag in denna i sånghäftet.
 - U -
Umemannen Denna text skrevs i bilen på väg upp till otympliga spelen i Umeå våren 1999. Detta är den första texten i kategorin studentspex som skrevs av undertecknad.
Umevisa Denna högst tveksamma text är en av de fyra som av någon outgrundlig anledning (se "Uppsala") skrevs under loppet av några timmar på en sittning i Umeå år 2000.
Uppsala Under ett svagt ögonblick på en sittning i Umeå (Otympliga spelen 2000) skrev undertecknad upp sig på en spexlista. Det vill säga listan som annonserar vilka som ska framföra spex under sittningen. Som om detta inte var illa nog så skrev han upp sig två gånger. Detta trots att det inte fanns ett enda spex skrivet då sittningen började. Att framföra ett spex innebär så gott som alltid en "omstart" då man förväntas framföra ett annat spex. Två namnteckningar på listan innebär alltså att fyra spex skulle skrivas under den tid det tar att äta en trerätters middag. En av de fyra sångerna som skrevs (den klart sämsta) är "Uppsala". Den är inte bara ett nödrim och en tveksam förkortning, den är även en nödsång.
 - V -
Vi sätter oss i ringen Denna text har uppstått mest av sig själv vid tillfällen då man sitter i ringliknande formationer. Jag tror att det från början var Kvasi som sa att det borde gå att skriva en text på det här temat till den här melodin.