English

Resetknapp i tower

Resetknapp i en Amiga? Ja, jag vet, det låter onödigt. Men de flesta äldre towerlådor är anpassade för en annan maskin som verkligen behöver en lättåtkomlig resetknapp. Och när den ändå finns där är det väl lika bra att koppla in den.

Komponenter

    Rak stiftlist
  

Byggbeskrivning

Figur 1

Detta är ett mycket enkelt bygge. Då signalen KBRESET kopplas till jord (GND) genereras en reset-signal, detta är samma signal som genereras då du trycker på CTRL+A+A, det vill säga en helt vanlig omstart. Du behöver egentligen bara två av stiften i stiftlisten, men de säljs inte i mindre bitar. Klipp av två stift och gör något annat kul med de andra. De två stiften ska vi använda för att sätta i den kontakt som redan sitter i resetknappen i lådan. Om den tilltänkta lådan inte har någon sådan kontakt eller om reset-knappen ska anslutas på något annat sätt kan ni glatt ignorera allt jag skriver om stiftlister och stift.

På tangentbordskontrollern (391508-0 REV0) hittar man KBRESET på pinne 38. Det är dock inte så lämpligt att löda fast trådar direkt på chipet, därför behövs antingen en sockel att sätta ovanpå chipet, eller någon annan stans att löda fast trådarna. Det senare är betydligt enklare och billigare att hitta.

Amiga 500 På 500:an hittar du KBRESET på pinne tre i tangentbordskontakten. Det finns inget bra ställe att sätta stiften på moderkortet, så när jag satte in min resetknapp i 500:an så lödde jag dit två trådar på moderkortet (KBRESET och GND) och lödde sedan fast dessa två trådar i stiften som jag lät hänga löst i lådan med lite eltejp runt (jaja, alla lösningar behöver väl inte vara snygga ;-)).

Amiga 1200 På moderkortet hittar du i det nedre vänstra hörnet (se figur) två rader med testpunkter. Löd fast de två stiften i pinnarna 9 och 10 på TP1, (markerat med en fyrkant). På dessa stift kan du nu ansluta kontakten till resetknappen. Pinne 9 är KBRESET och pinne 10 är GND. Alternativt kan du hitta KBRESET på pinne 128 i expansionskortsplatsen och GND finns ju över hela moderkortet så den kan tas var som hellst.

Figur 2 /----------------------------------/

Tillbaka till indexet