English

Volymknappar

Volymknappar fungerar på samma sätt oavsett var de sitter. Detta exempel visar hur man kan sätta in ett par för att kunna reglera volymen på höger och vänster ljudkanal var för sig i Amigan. Andra användningsområden skulle kunna vara att kombinera dessa med ljud från CD-spelare för att reglera CD-ljud och Amiga-ljud var för sig.

Komponenter

    2 st Potentiometrar (valfri storlek)
  

Byggbeskrivning

Det enda som behövs är att sätta in potentiometern någonstans på vägen mellan datorns ljudutgång och monitorns/stereons ljudingång. Storleken på potentiometern är inte kritisk. Jag har provat allt från 470 ohm till 1M ohm och alla fungerade bra. Det viktiga är att motståndet är större än det i mottagarenheten för att få ut full volym. Tänk på att det är signalledningen, (pinnen i mitten av RCA-kontakten) som ska utsättas för denna koppling, inte skärmjorden.

Figur 1

Motståndet i potentiometern kopplar vi alltså mellan ljudutgången i Amigan och jord (GND) så att ljudet har någonstans att ta vägen när vi inte vill att det ska gå ut genom högtalaren. Släpskon i potentiometern kopplar vi till vår nya utgång. Med potentiometern nämnd ovan ser det ut så här:

Figur 2 /----------------------------------/

Tillbaka till indexet