English

Lås Amigan med en nyckel

Om man har sin Amiga stående på ett ställe där andra kan komma åt den kan det vara bra att kunna låsa sin dator för att skydda den från intrång. Flera lösenordsprogram existerar, men så länge datorn kan startas om med en egen startdiskett så finns det inget program som kan ge ett 100%:igt skydd.

Komponenter

    Nyckelströmställare, 1 pol, till-från
  

Byggbeskrivning

Det är inte svårt att koppla in ett hårdvarulås i sin Amiga. Nyckelbrytaren som nämns i komponentlistan har fördelen att den har en unik nyckel. Beroende på vilka säkerhetskrav man har så kan man hitta betydligt billigare och mindre brytare, men dessa brukar då ha identiska nycklar och skyddar kanske endast mot klåfingriga småsyskon (om ens det).

Det finns två varianter som båda har sina fördelar och nackdelar. Själva byggbeskrivningen för respektive variant finns på separata sidor som beskriver funktionen som låset bygger på. I dessa beskrivningar byter man ut strömställaren mot nyckelströmställaren man valt. Vill man använda både nyckel- och vippbrytare måste dessa parallellkopplas.

Resetlås Detta lås sätts på reset-signalen och innebär att en låst dator alltid är avstängd. Man bör slå av strömmen om datorn ska stå låst en längre stund. Det enda man behöver göra är att hitta KBRESET-signalen och koppla den via brytaren til jord. Den brukar finnas vid tangentbordskontrollern. Hur man hittar reset-signalen på några olika Amigamodeller beskrivs i "Anslut resetknappen i towerlådan".

Pauslås Att låsa sin dator med hjälp av paussignalen ger fördelen att man kan låsa den utan att behöva stänga av eller starta om. Nackdelarna är dock att hela datorn pausas - även klocka, nätverksföbindelser och dyligt. Detta kan ge en del problem om man lämnar datorn pausad en längre tid. Pauslåset fungerar dessutom endast med 68000, 010, 020 och 030, har man nyare processor så finns inte signalen som behövs för att pausa. Hur du pausar en Amiga beskrivs i "Att installera en pausknapp".

/----------------------------------/

Att placera startnyckeln

I en A500/A500+ finns det en utmärkt plats på högersidan för nyckelbrytaren. Borra ett 18 mm hål till vänster om diskettstationen i den undre halvan av chassit. Använder man ovan nämnda nyckelströmställare bör den sättas fast i chassit innan trådarna löds fast eftersom den ska sättas in utifrån.

Figur 2

I en A1200 är det lite trängre, men så länge man inte har något installerat i det extrautrymme som finns under diskettstationen så får nyckelbrytaren plats där. En A600 innehåller inga tomrum. Detta gör det näst intill omöjligt att trycka in en så stor nyckelbrytare som den som nämns i komponentlistan. Det finns mindre brytare som kanske går att trixa in någonstans. Övriga Amigamodeller har gott om plats i sina lådor och det bör inte vara något problem att hitta lämplig placering för brytaren.

/----------------------------------/

Tillbaka till indexet